Var kom spaghetti alla carbonara från?

Vicolo della Scrofa, för dem som känner till Rom, är en av de mest karakteristiska gatorna full av symboler. Det verkar som att den första carbonaran gjordes på en restaurang på den här gatan, därav namnet på gränden, 1944. Den mest tillförlitliga historien om denna första rätt berättar faktiskt om mötet mellan de ingredienser som var tillgängliga för de amerikanska soldaterna och fantasin hos en romersk kock. Resultatet blev prototypen av spaghetti carbonara: ägg, bacon (senare guanciale) och ost.

Lite i taget utvecklades receptet till det vi alla känner idag och kan uppskatta hemma hos sanna (och glupska!) romerska vänner, på trattorior och i huvudstadens stjärnrestauranger, i hela Italien och utomlands, i otaliga versioner: med eller utan peppar, med en äggula per person eller tillsats av minst ett helt ägg, med bacon eller bacon. Kryddningen för carbonara tillagas på några minuter, som många andra romerska delikatesser (tänk på cacio e pepe!).

Tänk bara att du bara behöver kryddat guanciale skuret i strimlor, en gyllene kräm baserad på äggulor (i vår variant) och massor av nyriven Pecorino romano. I sin enkelhet och rikedom av råvaror är receptet på spaghetti carbonara en nära släkting till två andra hörnstenar i det genuina italienska köket: amatriciana och gricia!

Ingredienser:

  • Guanciale
  • Pecorino
  • Parmigiano
  • Svart pepper
  • Äggula